Eetbuien en het onderbewuste
- jolysanas
- Mar 27, 2014
- 4 min read
Door: Joly
Sommige mensen hebben soms de onbedwingbare drang om te eten. Soms eten ze dan heel veel in een korte tijd, een eetbui. Maar ook als je minder eet kan je het gevoel hebben dat je er zelf geen invloed op hebt en je je niet aan je regels kan houden. Je móét toegeven aan je verlangens. Het probleem dat ervoor zorgt ligt vaak in een onderbewust gebied. Hierdoor heb je er zelf geen of weinig macht over.
Voelen
De eerste stap in het controleren van je eetgedrag is het voelen van de drang om te eten. Het klinkt misschien raar, want je wil het juist niet voelen. Maar verdringen lukt niet, en als het al lukt komt het later - en dan misschien veel heftiger - terug. Als je ergens controle over wilt hebben zal je eerst moeten voelen dat het er is.
De eerste tip is dus: Probeer je gevoel niet te onderdrukken of verdringen.
Bewust maken
De tweede stap is het bewust maken. Als je een eetbui voelt opkomen, sta daar dan even bewust bij stil. Spreek jezelf even aan, niet belerend of boos, maar maak duidelijk dat je weer eens zin hebt om oncontroleerbaar te gaan eten. Sta behalve bij het feit dat je een eetbui zou krijgen ook stil bij het feit waar, met wie, wanneer en onder welke omstandigheden je een eetbui krijgt.
De beste manier om jezelf hier bewust van te maken is om in plaats van iets te eten een stukje papier en pen te pakken. Maak een notitie van de volgende gegevens:
1. De plaats - Misschien krijg jij vaak een eetbui als je in de keuken, een winkel, op het station of aan je bureau zit. Als jij regelmatig een notitie maakt wordt je je bewust van wat deze plaatsen met je doen.
2. Om standigheden - Denk hierbij aan koken, eten aangeboden krijgen, reizen of leren.
3. Tijd van de dag - sommige mensen krijgen een eetbij gedurende de ochtend. De ander om lunchtijd, 's middags, avondeten of pas 's avonds laat. Het kan natuurlijk ook van tijd tot tijd verschillen.
4. Zintuigen - Ruik je eten? Kijk je reclames? Zie of proef je iets? Iets om jezelf bewust van te maken!
5. Emoties - Dit kan verdriet, woede, stress of verveling zijn, maar denk verder en zoek naar de exacte emotie. Spijt, zelfmedelijden, schaamte, afwijzing en berouw zijn emoties die moeilijk zijn om aan jezelf toe te geven. Ook deze emoties kunnen essentieel zijn. Naast negatieve emotie, zijn er ook mensen die trek krijgen bij positieve emotie. Denk aan ontspanning, succes, verbondenheid en gezelligheid.
6. Fysieke gewaarwording - Denk hierbij aan lichamelijke klachten als vermoeidheid, menstruatiepijnen en dorst. Je kan natuurlijk ook honger voelen, in dat geval is de drang tot eten niet per se een eetbui en waarschijnlijk ook niet ontstaan door iets onderbewusts.
ZInvol
De volgende stap is het zinvol maken van je verlangens. Dat klinkt in eerste instantie heel raar. Jouw trek heeft toch geen zin? Het maakt je alleen dik, ontevreden en chaggerijnig. Probeer hier anders tegen aan te kijken. Wanneer jij de drang voelt om je te verliezen in het eten kan je dit ook als een kans zien. Je hebt nu de kans om jezelf onder ogen te komen en om je probleem serieus aan te pakken. Je hebt altijd een keuze:
- Je kan je verlangens bevredigen. Dit zal het snakken naar eten voor de toekomst alleen maar erger maken. Je versterkt hiermee dus je probleem.
- Je kan de situatie accepteren. Hierdoor zal er verbetering optreden in de situatie en zal het probleem kleiner worden.
Geniet van de positie waarin je zit. Alleen jij bent verantwoordelijk voor de keuze. Je kan jezelf een gevoel geven van zelfbeheersing, zelfrespect en macht. Bovendien kan je je problemen verminderen door er niet aan toe te geven. Zie je verlangen naar eten dus als iets zinvols waarmee je jezelf kan helpen.
Onder ogen zien
Je moet je verlangen volledig onder ogen zien. Dit betekent dat je ook volledig één kant moet kiezen. Je mag geen compromissen sluiten. Dan houd je jezelf voor de gek en dan houd je je probleem in stand. Sta jezelf niet toe om in plaats van ijs een bakje yoghurt te eten of sla in plaats van chips. Als jij eet buiten je eigen afspraken is dit het overtreden van je eigen regels, een compromis maakt dat niet minder een eetbui.
Conflict oplossen
Een ruzie oplossen doe je niet door er van weg te lopen, maar door het onder ogen te komen. Dat geldt ook voor het conflict binnen jou. Om het probleem op te lossen zal je jouw verlangen naar eten bewust moeten voelen en ondergaan. Probeer het niet weg te stoppen. Overtuig jezelf ervan dat je altijd een keuze hebt.
Acceptatie
Accepteer jouw verlangen. Het is niet erg om trek te hebben of om te hunkeren. Het is pas erg als je er aan toe geeft. Onderga het gevoel en je zult er elke keer sterker uitkomen. Als je weet hoe je de hunkering moet ondergaan en accepteren, zal het ook niet nodig zijn om deze te bevredigen. Bevredigen of wegstoppen van het probleem is net als het geven van drugs aan een verslaafde. Het gevoel van verlangen is even weg, maar komt heviger terug.
Heb jij iets gehad aan deze tips? Praat over deze tips en jouw ervaringen mee op ons forum! Nodig al je vriend(inn)en uit, dan maken we het samen gezellig.
Liefs, Joly
Bronnen: http://www.medicinfo.nl/%7Be6e432f4-d1af-4d2c-9074-4089af5ea225%7D, Minder eten, Gillian Riley
Comentários