top of page
Lees ook:
Zoek op onderwerp:
No tags yet.

Hardlooptips

Hardlopen is relaxed. Misschien het laatste waar jij aan denkt bij hardlopen, maar na een beetje ervaring opgedaan te hebben is dat het juiste woord om te omschrijven hoe ik me voel bij hardlopen. Probeer het dus ook! Als ik het kan, kan jij het zeker!

Beginner

Als je nog niet zo ervaren bent met hardlopen hoef je niet te proberen meteen het onderste uit de kan te halen. Ook als je wat langzamer of korter loopt, het heeft altijd wel een goed effect op je conditie. In het begin gaat het opbouwen van conditie heel gemakkelijk. Na een paar weken loop je sowieso wel een stuk harder dan toen je begon. Begin dus niet te hard van stapel te lopen maar bouw je conditie geleidelijk op. Ten eerste houd je het leuk voor jezelf, daarnaast voorkom je blessures en je zal sowieso effect zien tijdens de eerste weken.

Maar voor je echt begint met hardlopen is er één ding echt heel belangrijk. Koop goede schoenen! Je denkt misschien dat het niet veel uitmaakt, maar het scheelt echt heel veel. Sinds ik mijn nieuwe schoenen heb is het lopen veel makkelijker en leuker. Ga voor echte hardloopschoenen.

Warming-up & cooling-down

Het is belangrijk om altijd een warming-up en cooling-down te doen als je gaat lopen. Warming-up: De warming-up begin je met heel rustig hardlopen of wandelen. Na een minuut of twee begin je met losmakende oefeningen(draaien van hoofd, schouders, armen/dribbelen/huppelen/hakken billen/knieheffen) om de doorbloeding en de soepelheid van de spieren te verbeteren. Daarna een stukje rustig hardlopen. Wanneer de spieren voldoende warm zijn doe je nog een serie Rekoefeningen. Hierna loop je nog een minuut of wat rustig in. Cooling-down: Als cooling-down kan je de warming-up doen maar dan in omgekeerde volgorde.

Motivatie

Je moet in je zelf geloven. Iedereen denkt in het begin dat hardlopen niets voor hem/haar is. Je hebt pijn, verveelt je. Maar er zijn zo veel mensen die er uiteindelijk achter zijn gekomen dat ze hardlopen verschrikkelijk leuk vinden. Waarom zou jij dat niet kunnen als zelfs ik dat kan? Zo bijzonder ben ik niet :P Als je het toch moeilijk vind om aan de slag te gaan, bedenk je dan eens dat er in je omgeving vast nog iemand is die graag zou willen gaan hardlopen. Ga met iemand samen lopen. Dan kan je er niet meer onder uit. Je hebt een stok achter de rug. Een manier om te zorgen dat je meer zin hebt is het kopen van een leuke outfit, het kopen van een goede Ipod en het maken van een lekker playlist. Als je je snel verveelt kan je ook naar een luisterboek of hoorcollege luisteren tijdens het hardlopen. Mijn laatste motivatie-tip is het afwisselen van routes. Loop niet steeds hetzelfde rondje. Ga juist naar plekken toe waar je nog nooit geweest bent! Hierdoor wordt je gemotiveerd door je omgeving en door wat je nog te zien krijgt.

Doel

Je kan jezelf gemakkelijk een haalbaar doel stellen door een hardloopschema te volgen. Dit is makkelijk te vinden op internet. Met zo'n hardloopschema leer je binnen een aantal weken een bepaalde afstand of tijd rennen. Een andere hele leuke manier van een doel stellen is je inschrijven voor een hardloopwedstrijd. Dat klinkt heel prestigieus, maar dat valt wel mee. Je hoeft niet voor de winst te gaan en meestal is zo'n evenement heel gezellig.

bottom of page