top of page
Lees ook:
Zoek op onderwerp:
No tags yet.

Eiwitten

Met Pasen schreef ik al iets over zowel eiwitten als vezels. Ik wilde daar wat dieper op in gaan in een apart artikel. Vandaag hebben we het over eiwitten, later deze week zal ik jullie ook meer vertellen over vezels.

Over eiwitten

Eiwitten, vaak ook proteïnen genoemd, leveren aminozuren aan het lichaam. Dit is belangrijk omdat de aminozuren de bouwstenen zijn voor het lichaamseigen eiwit dat in jouw lichaamscellen voorkomt. Er zijn aminozuren die gemaakt kunnen worden door het lichaam zelf, maar sommigen kunnen echt alleen uit je voeding komen. Eiwitten zijn een heel belangrijk bestandsdeel van het lichaam.

Functies

Maar wat doen de eiwitten nou precies voor je lichaam?

1. Spiermassa is opgebouwd uit eiwitstructuren. Eiwitten zijn dus letterlijk de bouwstenen van ons spierweefsel. Het nemen van eiwitten is minstens zo belangrijk als sporten voor het verstevigen van je spieren.

2. Een specifiek soort eiwitten, enzymen, zorgt voor de stofwisseling. Zonder enzymen kunnen je voedingsstoffen niet worden omgezet in energie of bouwstoffen.

3. Eiwitten zorgen ook voor het in stand houden van structuren binnen je lichaam. Denk hierbij aan celdeling en het verplaatsen van sommige cellen. Eiwitten zorgen voor de communicatie binnen je lichaam, net als hormonen dat doen.

4. Je afweersysteem is ook afhankelijk van eiwitten. Alle antilichamen bestaan uit proteïnen. Als je te weinig eiwitten eet zal je merken dat je vaker ziek bent. Om een sterk lichaam te krijgen met een gezonde uitstraling is het eten van eiwitten dus één van de belangrijkste voedingsstoffen om binnen te krijgen. Zeker als je je best doet om goed te sporten kan je jezelf helpen door eiwitten te helpen. Je spieren zullen sneller sterk worden en je zal zien dat het sporten zijn vruchten afwerpt. Als je meer spiermassa hebt verbrand je door de dag heen meer calorieën en wordt het verbranden van vet makkelijker.

Eiwitrijke producten

- vis

- schelp- en schaaldieren

- vlees

- zuivel

- soja

- peulvruchten

- bonen

- maïs

- noten(probeer ook eens kastanjes)

- zaden

- paddenstoelen

- zeewier

- kiemgroenten(bijv. taugé)

- groeten(boekweit, quinoa, teff)

- eieren

- mango

- banaan

- aarbeien

- bessen

- avocado

Voel je dus niet direct schuldig bij het eten van deze producten, maar ga er lekker bij sporten. Je zal merken dat het je sterker en gezonder maakt. Bovendien kan het jou helpen bij het vormen van je lichaam.

bottom of page