Gewichtsschommeling
- Supreme
- Mar 31, 2014
- 4 min read
Je hebt 12 kilometer aan één stuk door gefietst, een uurtje fanatiek aan fitness gedaan en je bent ook nog eens een rondje gaan lopen. Je hebt geen frisdrank of tussendoortjes op en zit ver onder de aanbevolen dagelijkse voedingsinname. Trots ga je de volgende dag op de weegschaal staan, waar op staat dat je bent… aangekomen. Vreselijk hè, die schommelingen op de weegschaal? Gelukkig zijn hier een aantal verklaringen voor.
Weegschaal
Je hebt analoge en digitale weegschalen. De meeste analoge weegschalen hebben een draaischijfje waarbij het wijzertje je gewicht aangeeft. De eenvoudige digitale weegschaalloopt op batterijen en geeft op een schermpje je gewicht weer. Deze zijn een stuk nauwkeuriger dan analoge weegschalen.
Het moment van de dag
Probeer iedere dag op hetzelfde tijdstip op de weegschaal te staan. Gedurende de dag schommelt je gewicht namelijk. Als je een grote maaltijd neemt, inclusief een glaasje water (1 liter is ongeveer gelijk aan 1 kilo), dan kan het dat de weegschaal vlak daarna al een halve kilo tot een kilo meer aangeeft. Je gewicht kan op een dag wel 2 kilo schommelen. ’s Ochtends vroeg is daarom het beste weegmoment, vlak nadat je naar het toilet geweest ben.
Kleding
Het klinkt logisch, maar sommige mensen denken hier niet bij na. Met kleding aan weeg je misschien wel 1.5 kilo meer. Als je naar het verschil wil kijken, probeer dan iedere dag hetzelfde aan te hebben als je op de weegschaal staat. Toch krijg je het meest naukeurige beeld als je je in je ondergoed weegt.
De ondergrond
Wat niet veel mensen weten is dat het plaatsen van de wegschaal op verschillende gronden kan zorgen voor een verandering van het gewicht. Verschillende soorten oppervlakken hebben een verschillende mate van compressie. Dus hoe meer een oppervlak inzakt, hoe minder kans je hebt om een nauwkeurige gewicht te krijgen. Het beste kun je de weegschaal zetten op een harde vloer. Als dit niet mogelijk is en je het op een vloerbedekking moet plaatsen, zorg dan dat dit in ieder geval steeds op dezelfde plaats is.
Koolhydraten
Ja je leest het goed, ook de inname van koolhydraten speelt een belangrijke rol bij gewichtsschommelingen. Op het moment dat je lichaam koolhydraten opneemt, stijgt de bloedsuikerspiegel. Hier reageert je lichaam op door het bloed te verdunnen met water. Hoe meer koolhydraten je eet, hoe meer water er tussen je cellen komt. Overtollige koolhydraten worden door je lichaam als glycogeen opgeslagen. Voor iedere opgeslagen gram glycogeen, slaat je lichaam 3 gram water op. Als je dagelijkse inname van koolhydraten steeds verschilt, zal je gewicht op en neer schommelen.
Zout
Net als bij je koolhydrateninname schommelt je gewicht meer als je iedere dag verschilt qua de hoeveelheid zout die je binnen krijgt. Een zouttoename zorgt voor een verhoging van waterretentie (het vasthouden van water met als gevolg gewichtstoename). Een verlaagde natriuminname zorgt echter voor minder opslag van water. Natrium is namelijk een elektrolyt. Wanneer er in het bloed een hoge concentratie elektrolyten zit, zullen we meer water drinken om het zoutgehalte van het lichaam in balans te houden. Ten gevolge daar van kom je tijdelijk aan. Kortom: Ook zout zorgt voor gewichtsschommelingen.
Maag-, blaas- en darminhoud
Ook je maag-, blaas- en darminhoud kunnen zorgen voor schommelingen. Zoals ik al zei, kun je na een flinke maaltijd best een halve kilo zijn aangekomen. Dit komt doordat je maag gevuld is. Het is geen halve kilo vet, maar puur je maaginhoud. Dit zal ook weer uitgescheiden worden. In je maag past zo’n anderhalve liter/kilo. Het is ook normaal dat er zich één of twee kilogram in je darmen bevindt. Ook in je blaas bevindt zich ‘gewicht’: Normaalgesproken moet je al erg plassen als er 500 milliliter in zit. Wel verschilt dit per persoon. Het zal niet zo zijn dat je meer dan een kilo in je blaas hebt zitten.
Obstipatie
Veel vrouwen hebben last van verstopping na een slechte nachtrust, reizen, lichte uitdrogig of als gevolg van stress. Een goede water- en vezelinname kan helpen om verstopping te verminderen.
American Heart Association
Volgens de American Heart Association kost het 3500 calorieën bovenop je aanbevolen dagelijkse voedingsinname om een pond (bijna een halve kilo) aan vet aan te komen. Als je een halve kilo aangekomen bent terwijl je niet eens aan je aanbevolen hoeveelheid toegekomen bent, is één van deze punten waarschijnlijk de oorzaak.
Uitdroging
Het kan ook zo zijn dat je lichaam juist water nodig heeft (zie het plaatje hierboven). Ook dan kun je aankomen. Het is aanbevolen om 1.5 tot 2 liter per dag te drinken.
Vocht
Het lichaam van een vrouw bestaat voor zo’n 50-55% uit water en het lichaam van een man bestaat zelfs uit nog meer vocht. Je slaat vocht op om afvalstoffen te scheiden en om je lichaamstemperatuur te kunnen regelen. Vocht kan zich bijna overal in je lichaam bevinden en is daarom ook meestal de boosdoener bij gewichtsschommelingen. Bij het zweten verlies je vocht. Je kunt bij intensief wel 2 liter zweten per uur, wat betekent dat je ineens 2 kilogram lichter kunt zijn. Jammer genoeg verlies je geen vet, maar vocht.
Voor vrouwen is de menstruatiecyclus ook een reden voor schommelingen. Net voor de menstruatie kan het dat je wel 1 tot 2 kilo meer weegt dan erna. Dus maak je geen zorgen dat je aangekomen bent als je ongesteld bent.
Ook bepaalde voeding en dranken kunnen vochtafdrijvend werken. Cafeïne, alcohol, kool, asperges en knoflook bijvoorbeeld. Zoute producten zorgen, zoals ik al zei, juist dat je meer vocht vasthoudt. Dat vocht vasthouden kan ook een oorzaak zijn door bepaalde medicatie, zoals de anticonceptiepil.
Spiermassa
Het kan best dat je door na het sporten juist bent aangekomen. Je verliest vet, maar komt tegelijkertijd bij in spiermassa. Dit is niet slecht natuurlijk, spieren zijn goed en maken je lichaam sterk. Het is natuurlijk vervelend als je je suf gesport hebt en dan ook nog eens bijkomen bent, maar denk er maar eens over na dat je met deze ‘extra’ spieren weer meer kunt gaan sporten en zo weer meer kunt verbranden.
Conclusie
Dit waren enkele redenen voor een plotselinge gewichtstoename. Hopelijk kan ik jullie hier een beetje mee gerust stellen. Weeg jezelf voortaan op een vast moment en op een vaste plaats. Een kleine tip om het af te sluiten: Probeer niet al te veel te stressen om je gewicht. Gebleken is dat door de stress je gewicht toe kan nemen. Ik hoop dat jullie iets hebben aan mijn stukje.
Veel liefs, Rowen
Bronnen: https://answers.yahoo.com/question/index?qid=20070223194334AAGT2i3, http://www.fitness-tips.nl/afvallen/redenen-gewichtsschommelingen/, http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/diversen/118818-schommelingen-in-gewicht-hoe-en-waarom.html, http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/dieet/81856-afvallen-leer-eerst-meer-over-de-weegschaal.html

Comments